Physical Web. Wat is het?

Physical Web

Het Physical Web is het communicatie platform van de toekomst dat aan de groei van smart-devices het hoofd moet bieden. Het Physical Web is een open source project, gestart en ondersteund door Google. Niemand is eigenaar en iedereen eraan mee kan werken. Hier is de link naar GitHub.

Steeds meer apparaten om ons heen worden intelligent en kan er op afstand mee gecommuniceerd worden. Zelfs aansturen. De huidige technische stand van zaken vereist dat voor ieder ‘smart device’ een aparte app op de mobiele telefoon geïnstalleerd moet worden. Een onhoudbare situatie die de ontwikkeling van veel smart-devices tegen houdt. Het antwoord op dit probleem is het Physical Web.

Intelligente Apparaten

Intelligente apparaten (Smart Devices) kunnen niet alleen autonoom werken, maar ook zichzelf in de gaten houden en afstellen indien nodig. Bovendien is het nieuwe intellect dat er nu ook mee gecommuniceerd kan worden. Denk maar aan de verwarmingsregelaar die op afstand aangestuurd kan worden.

Andere, al wat oudere toepassingen zijn bijvoorbeeld de auto waarvan we op afstand de deuren kunnen ontsluiten, de kofferbak open kunnen doen of starten. We hoeven voor het gebruik van deze functies niet meer in de auto zelf te zijn. De TV, tuner, lampen, ons mobiel, de PC en tablet zijn andere, meer bekende voorbeelden.

Eén van de eerste nieuwe intelligente apparaten zal onze koelkast zijn, die zelf ons over-datum voedsel zal onderscheiden en aan ons door zal geven. Op aanvraag zal bevestigen of ontkennen of we melk nodig zijn, als we in de winkel boodschappen aan het doen zijn, enzovoort.

Allemaal maken ze of zullen ze gebruik maken van bestaande of nieuwe netwerken, zoals Bluetooth, NFC (Near Field Communication), WIFI, 3G, 4G, enzovoort. om contact te leggen met en instructies op te vragen die opgeslagen zijn in De Cloud, databases op servers die aangesloten zijn op Het World Wide Web (Internet).

Internet of Things

Het internet van dingen. Klinkt niet zo goed en veelbelovend in het Nederlands vind ik. Het Internet of Things is de gedachte dat ons Mobiel, de PC en Tablet, straks in de minderheid zullen zijn op het internet. Niet op een manier dat er minder Mobiel, PC en tablet gebruikt gaat worden, maar dat zoveel smart-devices erbij komen. Zodanig, dat Smart-devices het merendeel zullen gaan vormen of zoals WIKI het zegt:

Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.

beacon-internet-of-things

Afzonderlijke apps ontwikkelen voor ieder smart-device zal niet gaan werken. Zoals het is nu hebben we al zoveel apps op ons Mobiel staan. Bovendien is de mate waarin sommige apparaten slim gemaakt gaan worden beperkt. Gewoon omdat het niet nodig is. Een app maken hiervoor zal de prijs onevenredig hoog opdrijven, met als resultaat dat in de praktijk die app dus niet gemaakt zal worden en het apparaat dom blijft. Het huidige platform houdt de ontwikkeling tegen.

Slimmere Browser

De algehele tendens zal dus gaan worden dat we het concept van afzonderlijke apps voor allerlei toepassingen, zullen verlaten. Zit geen toekomst in.

Het World Wide Web is een platform dat bijna aan alle kanten een oplossing biedt. Het biedt oneindige uitbreidingsmogelijkheden. Bovendien voorkomt het de productie en installatie van afzonderlijke apps. Het enige probleem is dat de Browser op dit moment niet die faciliteiten biedt. Het is te dom.

Speerpunt in ‘The Internet of Things’ filosofie is dat de Browser slimmer gemaakt wordt en op meerdere gebieden, in meer of mindere mate, kan communiceren met smart-devices. Dat je dus geen afzonderlijke app meer nodig bent om dit te doen. De browser neemt dit over. Het Physical Web.

Physical-Web

Beacons

Beacons zijn één van de middelen voor het Physical Web.

Het werkt als volgt. De beacons zenden een signaal uit, dat signaal is hun ID nummer. Op basis van het ID nummer kan de app op het mobiel zien waar het geplaatst is en weet het welke actie ondernomen moet worden. Het soort bericht is afhankelijk van de toepassing en binnen die toepassing, van welk beacon het signaal afkomstig is. Tot midden 2015 konden alleen apps op de mobiele telefoon wat met die beacons doen.

Populaire beacon toepassingen zijn wayfinding (navigatie), het verstrekken van locatie-informatie (informatie die relevant is aan de locatie waar je je op dat moment bevindt) en marketing. Zie hier voor een lijst van specifieke toepassingen van beacons.

Sinds midden 2015 kan nu ook de browser reageren op beacons. Google is de voorloper in dit hele verhaal en is alleen de Chrome Browser op dit moment nog maar uitgerust met dit gereedschap. Apps gemaakt om contact te kunnen maken zijn de BKON browser en de app genaamd Physical Web. Deze zijn zowel voor Android als voor iPhone. Meer beacon-aware apps.

Physical-Web

Hoe werkt het Physical Web

In het geval van Physical Web zendt het beacon naast het ID ook een URL uit, een web-adres volgens het Eddystone-URL beacon format. Eddystone is de naam van het beacon protocol van Google (iBeacon van Apple).

Dit web-adres kan ingesteld worden door de eigenaar van het beacon. In de praktijk, als je mobiel een signaal van Chrome krijgt dat het een Physical Web beacon gevonden heeft kun je meteen het bijbehorende webadres laden.  Geen aparte app meer nodig voor de ondernemer en voor het publiek.

Denk aan een restaurant dat een Physical Web beacon geïnstalleerd heeft die je leidt naar het menu en de prijzen op het web van het restaurant. Of een reisbureau dat de aanbiedingen via een Physical Web beacon publiek maakt. Of een bushalte die je laat zien wanneer de volgende bus komt. Of een parkeermeter die je toelaat om met ideal te betalen via het web. Of automatisch inchecken waar dan ook.

Vele praktische en minder wereld-schokkende toepassingen zijn mogelijk.

Het mooiste in de prijs; beacons zijn goedkoop en er hoeft geen app voor het mobiel gemaakt te worden door de eigenaar. Aan de andere kant hoeft de gebruiker ook geen aparte app voor iedere toepassing te downloaden. Alles wordt opgevangen door de slimme browser of de Physical Web beacon apps op het Mobiel.

Sticker

Het plaatje hierboven komt in vele sticker uitvoeringen dat geplaatst kan worden op de Physical Web beacon locatie, zodat een gebruiker weet dat hij hier extra aanvullende informatie kan opvragen via zijn of haar mobiel.

Als Chrome of een Physical Web beacon app actief is op de mobiele telefoon zal ook een trilling je waarschuwen dat je mobiel een beacon ontdekt heeft. Het gehanteerde protocol is volgens de ‘pull’ methode in plaats van ‘push’. Met andere woorden, het mobiel zal eerst vragen of je de aanvullende informatie wil opvragen in plaats van het direct sturen.

Tevens blijf je als gebruiker, in de standaard instelling, anoniem.

Vind ik persoonlijk ook wel prettig.

 

E-mail:ron@wayfinding.software
wayfinding.software

Opmerkingen, aanvullingen of eigen ervaringen?

Laat wat van je horen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *